Sunday, May 20, 2012

Tekad!!!

Assalamualaikum ..
Batal!! .. Tak jadi pergi interview kat HSBC .. ini kerana hati kuat mengatakan untuk tidak pergi .. dikuatkan lagi  mak tak bagi pergi jua .. so saya harus tumpukan perhatian kepada kerja ku sekarang .. banyak pertimbangan yang trah lakukan ..nak tahu nape hati kuat mengatakan tidak ..


1. bebanan kerja walaupun gaji mahal - bebanan ini maksud trah  kerja yang bakal trah kena buat adalah benda yang trah nak elakkan .. melibatkan java programming .. tu yang lemah tu ..
2. waktu kerja yang membuatkan trah akan pulang lewat malam - yang ni memang tidak boleh diterima .. kemungkinan balik 9.00 malam atau 10.00 malam .. takut la balik lewat-lewat malam
3. sayang dengan kerja sekarang
4. tempat kerja sekarang tidak terbeban dengan kerja lagipun dah suka main dengan language ini.
5. pukul 6.00 petang dah terpacak kat umah kalu kerja tempat sekarang ini ..


tapi ada kelebihan jua kat situ :


1. gaji mahal wwwwoooo basic+bonus allowance ..
2. pengalaman kerja yang baik ..
3. berkaitan development dah namanya pun software development kat nama companynya ..


Apa-apapun sebelum membuat keputusan perlu membuat pertimbangan dari pelbagai sudut .. setiap satu ada kebaikan dan keburukan .. berfikir secara waras dan rasional .. kerana kita merancang dan Allah menentukan segalanya .. tak kira soal rezeki, jodoh, ajal kita .. yang pasti kita akan kembali kepadanya ..






***lega setelah ini keputusan terakhirku dan terima kasih atas pendapat ibu, abah, akakku dan adikku ..



3 comments:

PariPariPutih said...

Kadang2 duit bukanlah segala-galanya.. walaupun dalam dunia ni kita mermerlukan duit... untuk terus maju ke depan... :)

azie azian said...

Allah tahu apa yg terbaik untuk kita..

[http://inspirasiazie.blogspot.com/]

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

hargai la dengan apa yg kite ade sekrg =)